tisdag 7 december 2010

finns ingen godare! Försök!

Äppelmos

äppelmos
Äppelmos är gott och enkelt att göra!
Gör ditt eget äppelmos och ta valfri mängd socker.
Timglas Tid: ca 1 h
Portioner 1 liter äppelmos
laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Ingredienser:

Att lägga äppelbitarna i:

Äppelmos:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Ta fram äpplen (valfri mängd, gör gärna dubbel, tredubbel eller kanske ännu större sats på en gång!).
  2. Ta fram en stor kastrull och häll i vatten och askorbinsyra (ca 1 krm per liter vatten).
  3. Skala äpplena.
  4. Skär bort fula delar. Skär i bitar och kasta bort kärnhusen.
  5. Lägg äppelbitarna i kastrullen med vatten.
  6. Häll av vattnet och häll på nytt vatten. Det ska vara 1 dl vatten per kilo äpplen. Låt koka upp.
  7. Koka tills det blivit mosigt. Det brukar ta ca 10-20 min beroende på äppelsort.
  8. Mät upp lite socker och 1 krm askorbinsyra per liter äppelmos.
  9. Blanda socker och askorbinsyra.
  10. Rör ner socker och askorbinsyra i äppelmoset. Rör ev. ner mer socker.
    Mängden socker kan man ta vilken man vill upp till 6 dl (500 g) per liter äppelmos. Börja med att ta lite grann och sedan kan du röra ner mer efter smak. OBS: Se hållbarhetstips nedan.
  11. Låt svalna.
  12. Häll äppelmoset i glasburkar eller i plastpåsar och frys in det du inte ska äta den närmaste tiden.
äppelmos steg 1-3 1. Äpplen. 2. Häll upp vatten. 3. Skala äpplen.
äppelmos steg 4-6 4. Skär bort fula bitar och kärnhusen. 5. Lägg i vatten. 6. Häll bort vattnet och häll på nytt, 1 dl per kg äpplen.
äppelmos steg 7-9 7. Koka tills det blir äppelmos. 8. Mät upp askorbinsyra och socker, 1 krm per liter äppelmos. 9. Blanda askorbinsyra och socker.
äppelmos steg 10-12 10. Blanda i äppelmoset. Blanda ner mer socker efter smak. 11. Låt svalna. 12. Frys in det äppelmos som inte går åt på en vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar