Äppelmos

Äppelmos är gott och enkelt att göra!
Gör ditt eget äppelmos och ta valfri mängd socker.





Ingredienser:
Att lägga äppelbitarna i:
- ca 1 liter vatten
- 1 krm askorbinsyra
Äppelmos:
- ca 1 kg äpplen
- 1 dl vatten
- 1 krm askorbinsyra
- 0,25-6 dl strösocker
Utrustning som är bra att ha:
Gör så här:
- Ta fram äpplen (valfri mängd, gör gärna dubbel, tredubbel eller kanske ännu större sats på en gång!).
- Ta fram en stor kastrull och häll i vatten och askorbinsyra (ca 1 krm per liter vatten).
- Skala äpplena.
- Skär bort fula delar. Skär i bitar och kasta bort kärnhusen.
- Lägg äppelbitarna i kastrullen med vatten.
- Häll av vattnet och häll på nytt vatten. Det ska vara 1 dl vatten per kilo äpplen. Låt koka upp.
- Koka tills det blivit mosigt. Det brukar ta ca 10-20 min beroende på äppelsort.
- Mät upp lite socker och 1 krm askorbinsyra per liter äppelmos.
- Blanda socker och askorbinsyra.
- Rör ner socker och askorbinsyra i äppelmoset. Rör ev. ner mer socker.
Mängden socker kan man ta vilken man vill upp till 6 dl (500 g) per liter äppelmos. Börja med att ta lite grann och sedan kan du röra ner mer efter smak. OBS: Se hållbarhetstips nedan. - Låt svalna.
- Häll äppelmoset i glasburkar eller i plastpåsar och frys in det du inte ska äta den närmaste tiden.




Inga kommentarer:
Skicka en kommentar