torsdag 10 mars 2011

Världens Godaste Chokladsufflé

Chokladsufflé

chokladsufflé
Mycket goda chokladsuffléer serverade med hallon och siktat florsocker.
Otroligt goda chokladsuffléer - varma krämiga chokladbakelser. Med dessa chokladsuffléer imponerar du på dina gäster lätt med detta recept.
Timglas Tid: 30 minuter, varav 10 i ugnen
Portioner 6 portioner
glutenfritt Glutenfritt

Ingredienser:

Till formarna:

Chokladsufflé:

Servering:

Utrustning du behöver:

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C. Tina hallonen om de är frysta.

Ta fram 6 st formar som rymmer ca 1,5 dl och tål ugn. Har man något större formar så kan man ta färre antal formar.

Smörj formarna med smöret och strö socker i dem, så mycket socker som fastnar i smöret. Ställ formarna i frysen.

Häll grädden i en kastrull och låt den koka upp. Dela under tiden chokladen i mindre bitar. Ta kastrullen från plattan och lägg i chokladen. Rör om tills chokladen smält och du fått en krämig chokladsmet. Rör ner saltet.

Dela äggen i äggulor och äggvitor, ett i taget. Häll äggvitorna i en vispskål och äggulorna vispas ner en i taget i chokladsmeten.

Vispa marängsmeten: Vispa äggvitorna till ett tjockt skum med elvisp och tillsätt därefter strösockret, rör om försiktigt först (med elvispen) och fortsätt sedan vispa med elvisp på högsta hastighet till smeten blir fast igen. Det ska gå och vända upp och ner på vispskålen utan att smeten rör sig.

Blanda sedan ner marängsmeten i chokladsmeten försiktigt. Det är viktigt att man rör ner detta väldigt försiktigt och till en början nästan vänder ner, snarare än rör ner, sedan kan man röra lite mera på slutet tills det blir en jämn smet.

Fördela smeten i formarna. Formarna kan fyllas nästan upp till kanten, men ha gärna en centimeters marginal upp till kanten eftersom de höjer sig lite i ugnen.

Till hit kan chokladsuffléerna förberedas om man vill. Ställ i så fall in dem i kylen där de kan stå upp till 4 timmar (ev. längre, har ej testat).

Grädda mitt i ugnen i 175°C i 10-12 minuter. De ska vara gräddade på ytan med rinniga inuti. Mot slutet höjer sig suffléerna lite grann i ugnen och då är de klara.

Ställ ugnsformarna på ett fat och lägg hallon bredvid. Sikta florsocker över. Servera!
Sockrade formar och chokladsmet 1. Smöra och sockra formarna. 2. Koka upp grädden, ta kastrullen från plattan och lägg i chokladen och låt den smälta. Dela gärna chokladen i mindre bitar först (än vad jag gjorde på bilden) så går det fortare för chokladen att smälta. Rör om tills du fått en jämn och fin chokladsmet som ses i bild 3.
Tillsätt ägg 4. Tillsätt en äggula i taget och vispa ner i chokladsmeten. 5. Gör marängsmeten: Vispa äggvitor och socker till ett fast skum. 6. Klicka i marängsmeten i chokladsmeten.
rör försiktigt ihop chokladsufflésmeten 7. Rör försiktigt ihop chokladsmet och marängsmet med en sked till en jämn smet som ses i bild 8. 9. Fördela smeten i formarna. Som ses på bilden så har jag ungefär 1 cm kvar upp till kanten.
grädda chokladsuffléerna 10. Grädda mitt i ugnen, på bilden är chokladsuffléerna klara att ta ut. 11. De färdiga chokladsuffléerna blev perfekta och sjönk nästan inte ihop någonting, inte ens de vi åt upp dagen efter.

2 kommentarer:

  1. Håller på att utse veckans blogg och det skulle vara kul om ni kunde kika in! :)

    http://bilderonikablogg.blogspot.com/p/tavlingar.html

    SvaraRadera
  2. mums...
    ser såå gott ut<33

    SvaraRadera